A cég története
history_local

Az út, amely a Wahl Clipper Corporation megalapításához vezetett, messziről indult. Az első lépés amikor a Sterlingi általános iskolás Leo J. Wahl kísérletezni kezdett rezgő elektromágneses motorokkal. Később mérnöknek tanuló egyetemistaként az Illinois Egyetemen, Leo Wahl tervezett egy vibrációs gyógy-masszírozót a nagybátyja J. Frank Wahl számára, aki aztán ezeket a masszírozó készülékeket elkezdte az Illinois-i Sterling-ben egy kis üzemben gyártani. Leo szabadidejében ezeket a készülékeket árulta borbély üzleteknek ahol felismerte, hogy szükség van a borbély eszközök fejlesztésére. Amikor a nagybátyját behívták szolgálatra a Mexikói forradalom idején, akkor Leo Wahl vette át a gyártóüzemet,majd kísérletekbe kezdett, hogy új elektromos hajnyírót fejlesszen ki.

1919 Október 14-én, Leo J. Wahl megkérte a szabadalmi jogot az általa újonnan kifejlesztett elektromágneses hajnyíróra és a gyártás elkezdődött a Wahl Manufacturing Company vállalatánál. Ez volt az első olyan praktikus eszköz, ahol a hajtómotor a kézben volt, nem pedig külön motorhoz kapcsolódott egy rugalmas tengelyen keresztül. 1920-as évek végére az ő gyárában állítottak elő és értékesítettek több ezer ilyen hajnyírót borbélyok számára szerte az Egyesült Államokban. Ezekben a kezdeti években Mr. Wahl munkája során arra helyezte a hangsúlyt, hogy közvetlenül borbélyokkal dolgozzon együtt, ezáltal javítva a hatékonyságot továbbá hogy a hajnyíró készülékeket kényelmesebbé tegye.

1921 Február 2-án, Leo J. Wahl, megkapta a szabadalmi jogot az új hajnyírójára, megvette a Wahl Manufacturing Company 100% tulajdonrészét, átnevezte és átszervezte a vállalatot Wahl Clipper Corporation vállalattá. A vállalat növekedése nagyon gyors volt, a finanszírozás a termelés bevételeiből és a szabadalmi jogdíjakból történt.

1940 Az 1940-es évek elején a vállalat beindította saját műanyagfröccsöntő üzemét és folytatta fontos gyártási kapacitásának bővítését. Akkoriban több százezer mikroméretű elektromos kapcsolókat is gyártott. Ezen kívül a különféle gyártási technológiákkal, a vállalat egy olyan vertikálisan integrált gyártóvá nőtte ki magát, amely szinte minden termék alkatrészt saját maga gyártott a Wahl üzemben gyártott készülékekhez. A professzionális férfi és női fodrászatok termékek vonala olyan tételekkel bővült, mint a professzionális hajszárítók, ollók, olló élezők, szárító fésűk, és a hajnyírókhoz tartozó toldófésűk, kiegészítő tartozékok.

A fogyasztók számára egy nagyon sikeres kézi Silent Dryer hajszárítót gyártottak, amelynek száma a gyártásban elérte a napi 2,000 darabot. Az elektromágneses motorokhoz új termékek gyártási lehetőségét vizsgálták, - még az elektromágneses turmixgépét is.

1950 Felfedezve azt, hogy a Wahl hajnyírókra világszerte lenne igény, a cég megkezdte export tevékenységét, módosítva a termékeket hogy a különböző nemzetközi feszültség és frekvencia követelményeknek megfeleljenek. Az évek során a Wahl cég sikeres értékesítési és szerviz hálózatot hozott létre képviselőin keresztül szerte a világban.

Az 1950-es évek elején a vállalat megnyitotta gyártó cégét Windsorban, Ontario államban, Kanadában.

1957 Május 20-án Leo J. Wahl elhunyt. Élete során több mint 100 szabadalmat nyújtott be különböző találmányaira. Ugyanebben az évben a vállalat elköltözött a 407 E. Third Street helyszínéről egy tágas új üzembe a North Locust utcába – a jelenlegi székhelyre.

1960 A 60-as évek közepén, a cég kialakított és gyártani kezdett egy egyedi és innovatív rugalmas élű elektromos borotvát.

1965 Jellemzően az innovatív megoldásokra, a vállalat úttörő volt az iparág más területein is. Kereskedelmi bemutatókon tömegeket nyűgöztek le amikor bemutatták, hogy valakinek úgy le lehet vágni a haját hogy egy hajszál sem éri az öltönyét. Ez volt a Vac Clipper debütálása, egy olyan hajnyíróé, ahol a hajnyírót vákuumos hajszedővel szerelték fel.

1966 A vállalat elkezdte az első univerzális típusú forgó motoros hajnyíró gyártását. Egy éven belül a motor átalakításra került állandó mágneses típusúra és beépítették egy erős új állatszőrnyíróba.

1967 A vállalatnál megtervezték az első vezeték nélküli / újratölthető akkumulátoros hajnyírót amit azonnal a professzionális piacra bocsájtották.

1970 Számos munkaügyi probléma maradt még napirenden az 1965-ös nyolc hetes sztrájkot követően és kitört egy 26 hetes sztrájk, amely a szakszervezet érvénytelenítésében csúcsosodott ki. Még ebben az évben, egy új változó sebességű, állandó mágneses motoros hajnyírót mutattak be.

1971 Az újratölthető akkumulátoros technológiát alkalmazva, a vállalat kitalálta és gyártani kezdte a világ első sikeres vezeték nélküli / akkumulátoros forrasztópákáját, létrehozva egy új Elektronikai Diviziót. Két héten belül ez a szerszám meghódította az USA piacának 90%-át.

1975 A vállalat elkezdte a gyártását egy láb és hát masszírozónak amely rendelkezett vibráció és hő kapcsolóval, mindehhez a Wahl nagyon hatékony elektromágneses motorját használva. 1977-ben a cég egy teljesen új termék fogalmat is bevezetett: a higiénikus, akkumulátoros működtetésű orrszőr és szemöldöknyírót.

1984 A vállalat kihasználva saját kutatásait és a professzionális hajnyírók értékesítéséből szerzett tapasztalatokat, kifejlesztette a Groomsman-t, amely a világ első akkumulátoros működtetésű borotvája. Ez a termék újdonságot és izgalmat hozott a fogyasztói kategóriában. Új termékek és az értékesítés növekedése magával hozta azt az igényt, hogy új épületekre és bővítésekre volt szükség, amelyet meg is kezdtek egy 1.800 négyzetméter iskolaépület megvásárlásával. 1992-re több mint 15.000 négyzetméter területtel bővültek. A Professional Beauty and Barber Division (Professzionális fodrászat és borbély részleg) továbbra is vezetett, mint #1 szállító az elektromos hajnyírógépek piacán. Elkezdődött a szalonokban használatos egyéb termékek kifejlesztése, beleértve olyan termékeket is, amelyeket nedves hajon alkalmaztak, a VISIONS márkanév alatt.

1987 Augusztusban, a vállalat bevezetett a piacra egy másik teljes mértékben forradalmi terméket a ZeeCurl-t. Ez az egyedi, lapos hajvasaló egy olyan eszköz lett a fodrászok kezében, amellyel teljesen új frizurákat tudtak alkotni, Z-alakú hullámokkal sajátos texturát és volument adva minden hajtípusnak. 1988-ban, FrenZee, a otthoni fogyasztóknak szánt verzió is elkészült.

1989 Folytatódott további új termékek fejlesztése: újratölthető masszírozó, nagyítós tükör, Sterling professzionális hajnyírók, elektronikus fúró eszközök, speciálisan feketéknek készített borotvák, a "Stubble Device" ami az arcszőrzetet egy - három napra borotválja, és a bikinivonal borotva.

1990 A Groomsman Beard és Mustache Trimmers (bajusz és szakáll nyíró) termékvonalat kibővítették egy olyan teljes termékvonallá, amely tartalmaz akkumulátoros és újratölthető termékeket is. A 90-es évek kreatív fodrász irányzatai vezettek ahhoz, hogy a Wahl`s Professional and Consumer Divisions (professzionális és fogyasztói részlege) olyan eszközöket alakítson ki, amelyekkel speciális formákat lehet vágni. Ezeket a termékeket a bemutatókon Hair Doodles és Cool Cuts néven mutatták be. A cég komoly lépést tett az elektromos borotvák üzletágban, hogy megvásárolta a szerszámait és a technológiáját egy olyan világszínvonalú ausztriai borotvának, amely összekapcsolta a Wahl férfi és női borotva termékvonalát. 1991-ben, a nemrégiben kitalált DynaFlex Cutting System használatával a Wahl cég elkezdte három új elektromos borotvának a szériagyártását a Sterlingi üzemében.

Az International Division (Nemzetközi részleg) növekedése is felgyorsult a külföldi kereskedelmi bemutatókkal, az értékesítésük elérte a belföldi értékesítés közel 20%-át. A cég elkötelezte magát a nemzetközi kereskedelem irányában, mikor 1987-ben felvásárolta a Wahl Europe Ltd-t. Ezzel 100%-os tulajdonosa lett az értékesítési / szerviz / disztribúciós központnak, beleértve a vámszabadterületet is, amely ÁFA és egyéb adók megtakarítására jött létre Herne Bay-ben, Angliában, Kent északi részén. 1990-ben a cég megvette és beköltözött a saját 2.000 négyzetméter területű épületébe. 1989-ben és 1990-ben a Wahl alkalmazottak megkapták az "Illinois Exporter of the Year (év exportőre)" díjat a Small Business Administration hivataltól. 1991-ben a cég elnyerte a régóta óhajtott elnöki "E" díjat, amely azt jelentett, hogy kiváló az export tevékenységekben, majd ezt követte az elnöki "E Stair" díj 1994-ben.

1993 Ebben az évben indult el a Custom Shave System első marketingje, amely lehetővé tette, hogy a készüléket használó választani tudjon három fóliás fej közül a borotválás rövidsége és kényelme szempontjából. Sok új vezetékes, vezeték nélküli hajnyírót és trimmelő készülék került a piacra.

1996 A 100% kiszolgálási szint elérésének céljával a cég átalakította a számítógépes raktárkészletező rendszerét a Sterlingi üzemében. Ugyanakkor az üzem bővítései befejeződtek, ezzel további 15.000 négyzetméter területtel növelve az üzem méretét és 40%-kal bővítve a kapacitást. Később, az év során a cég megvásárolta a Moser Elektrogerate GmbH-t, egy nemzetközi gyártó céget unterkirnachi, Németországi székhellyel. A Moser Magyarországi gyártó üzeme a Kuno Moser Kft, és részvényese az Ermila GmbH, a professzionális hajnyíró disztribútor az akvizíció részeként szintén megvásárlásra került. A két cég minden tevékenységét egy globális szépségápolási szervezetben egyesítették. A szinergia hatása az egyesített kutatás, fejlesztés, termelés, logisztika és marketing átfogóbb globális jelentétet eredményezett mindkét cég számára. A Moser Eleketrogeräte GmbH-t 1946-ban alapították, és hasonlóan a Wahl céghez szintén vezető nemzetközi gyártóként ismerték el. Termékei hasonlóak a Wahl termékeihez, beleértve hajnyírókat, masszírozókat, borotvákat és állatszőrnyírókat. A Moser termékvonalában megtalálhatók a szájhigiénés készülékek is.

1997 A Wahl Clipper, USA vállalat elnökének megválasztották Gregory S. Wahl-t, aki édesapját, John F. (Jack) Wahl-t követte, de emelett továbbra is a cég vezérigazgatójaként tevékenykedik. A vállalat 21. századi jövőjéről szólva, Greg Wahl megismételte hogy a vállalat a globalizáció felé halad és elkötelezetten szolgálja a konzumer és professzionális vevőket, bárhol is helyezkednek el földrajzilag.

1999 A Wahl Clipper Corporation nemzetközi iparági vezető gyártója a fogyasztói szépségápolási készülékeknek és termékeknek a professzionális szépség és fodrász kellékek kereskedelmében. A vállalatnak jelenleg több mint 1,500 alkalmazottja van világszerte Ausztráliában, Kanadában, Kínában, Angliában, Németországban, Hollandiában, Magyarországon, Japánban és az Egyesült Államokban.

2001 Wahl Clipper bemutatja a figyelemreméltó Trim N Vac terméket – az első olyan szakáll és bajusz nyírót amely összeszedi a levágott hajat egy szabadalmaztatott vákuumos rendszerrel. "Neat Beard - Clean Sink / Ápolt szakáll – tiszta mosdókagyló"

Wahl holnap

Greg Wahl vezetése alatt a cég megcélozta a „Leading with Vision / Legyenek elképzeléseid ” alapú vezetést, amely a 21. század új filozófiája. "Ahhoz, hogy fenntarthassuk vezető pozíciónkat a szépségápolási területen, amelyet szolgálunk, rendelkeznünk kell elképzelésekkel. Elképzelésekkel, hogy folyamatosan fejlesszük a meglévő termékeinket, illetve új termékeket vigyünk a piacra, amely termékek megfelelnek a fogyasztók igényeinek és szükségleteinek. Új elgondolásokkal, hogy innovatívak maradjunk és megelőzzük versenytársainkat. Elképzelésekkel, melyekkel támogatni tudjuk vevőinket és viszonteladóinkat olyan értékesítési és marketing programokkal, amelyek egyszerűvé és szórakoztatóvá teszik számukra a közös munkát.
A „Leading with Vision / Legyenek elképzeléseid ”azt jelenti, hogy folyamatosan készen állsz az új lehetőségek fogadására. Ha ezt az elképzelést vallod, a holnapot egészen biztos, hogy különlegessé tudjuk tenni."